Należałoby posmakować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (jakie są nadzwyczaj cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak schematycznych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, specyficznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film