Kraków- nie jedynie zabytki, ale też wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz piękne zabytki – to również sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy gra toczy się o dania i regionalne produkty.
prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom przepysznych regionalnych składników – turyści z reguły wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy szukają innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą jakich są w stanie o dużo prawidłowiej poznać Kraków oraz jego okolice.