Większa część nawozów uniwersalnie wykorzystywanych w rolnictwie zawiera trzy fundamentalne składniki pożywne dla roślin: azot, fosfor oraz potas. Niektóre nawozy w rolnictwie zawierają również pewne mikroelementy, takie jak cynk i inne metale, które są potrzebne do wzrostu roślin. Nawozy wolno uzyskać na różnej bazie np.
• komposty oraz inna materia organiczna
• nieczystości, takie jak osady ściekowe i co poniektóre odpady przemysłowe.
https://sklep.arkop.pl/warzywnictwo/warzywa-korzeniowe/marchew-pietruszka.html
Istotne jest to, żeby dobre nawozy były bogate w kompozycje kaloryczne substancje organiczne, co pozwala poprawić jakość gleby i stymulować wzrost roślin.
Użycie drogocennych materiałów nadających się do powtórnego użytku jako nawozy ma prawo też nieść i inne korzyści, na przykład jeśli gra toczy się o wyższą jakość wody, zapobieganie zanieczyszczeniom lub zrównoważone rolnictwo. Warto tu zachować w pamięci, że osad ściekowy wykorzystywany w rolnictwie jako nawóz jednak podlega limitom stężeń dla następujących metali: arsen, kadm, miedź, rtęć, nikiel, selen i cynk.
Nawóz w rolnictwie – jak go rozsądnie spożytkować?
Regularnie testuj glebę – bo taki monitoring jest na ogół najlepszym współczynnikiem wystarczalności czynników odżywczych. W głównej mierze także monitoruj pH gleby, kluczową zmienną, która wpływa na dostępność składników odżywczych, na tej podstawie będzie Ci najłatwiej przystosować stosowny nawóz. pH 6,0 jest wystarczające, by większość składników odżywczych była dostępna. Pamiętaj również, że zawsze możesz się po wsparcie zwrócić do ekspertów w sklepach proponujących nawóz – oni posiadają kompetentną wiedzę, którą z pewnością z chęcią się podzielą.